2010. július 26., hétfő

Windows 7 és akkucsere

Mivel nálam is „felütötte” a fejét a probléma, kicsit tüzetesebben utánanéztem annak a „hibá”-nak, mely már a Windows 7 RC óta zavar egyes felhasználókat, s mely szerint a laptop-akkumulátoruk cseréje szükséges.

Szóval, az eddig összegyűjtött tények alapján a következőt tudom: minden akkumulátornak van egy tervezett kapacitása (Designed Capacity), valamint egy teljesen feltöltött állapotú kapacitása (Fully charged capacity), egyes hivatkozások szerint „Last full charge capacity”. Vadonatúj akkunál a kettő egybeesik, ez a normális. Gyártása után az akku állapota nem marad változatlan, akár a szekrényben áll, akár használjuk, valamilyen mértékben elhasználódik – vagyis a teljesen feltölthető kapacitása folyamatosan csökken. Az elhasználódás mértéke értelemszerűen változó, van, hogy egy év alatt 4-5%-ot, van, hogy egy év alatt 50%-ot is romlik a tárolási mértéke.

Az eddigi operációs rendszerek tudtommal nem mérték az elhasználódás mértékét. Ők csak azt jelezték, hogy a teljesen feltöltött állapothoz képest mennyire van feltöltve. S bár a teljesen feltöltött állapot kapacitásának értéke folyamatosan csökkent (az elhasználódás miatt), ez a csökkenés sehol nem volt jelezve.

A Windows 7 viszont figyelembe veszi a két érték arányát. Amennyiben a teljesen feltöltött állapot kapacitása nem éri el a tervezett kapacitás 40%-át, akkor jelzi a felhasználónak, hogy érdemes figyelnie az akkura, lehet, hogy többé-kevésbé hamarosan cserére szorul. Az, hogy mennyi idő múlva, ismét a felhasználón, illetve annak akku-kezelésén múlik. Hiszen a tervezett kapacitás 40%-ával is el lehet egy ideig lenni, de a tervezett költségbe majd bele kell számolni egy akku-cserét is (ami, tudjuk, nem olcsó).

S itt jön egy másik dolog: sokan azt állítják, hogy a W7 „elrontja” az akku-t ezzel a kijelzéssel. Tudtommal nem így van, hiszen az említett két érték (tervezett kapacitás és teljesen feltöltött állapot kapacitása) csak olvasható értékek – mármint az operációs rendszerek részére. A kezelésük teljes mértékben a gyártóra van bízva. Ezt igazolja az is, hogy ha megnézünk egy W7-et soha nem látott laptopot, ott is láthatjuk az értékek változását. De mivel ott nincs riasztás, csak azt tapasztaljuk, hogy folyamatosan csökken az akkuról használhatóság időtartama… Ide még egy pontosítás jön: láttam én is olyan gépet, ahol az akku kapacitása, kora ellenére, mindenhol maximális értéket mutatott. Sejtésem szerint nincs kizárva, hogy eddig nem minden gyártó foglalkozott rendesen az akku értékeinek karbantartásával…

Van még egy pont, ahol ezt meg szokták támadni: az új akkumulátorok. Nos, erre nem tudok mit mondani, támpontot tud nyújtani a KB981200, mely alapján a laptop BIOS-a rosszul kezeli a tervezett kapacitást, sokkal nagyobbnak beállítva a valóságnál, melynek következtében a másik értékkel képezett aránya riasztást vált ki.

Egy dolgot nem próbáltam ki, hátha valaki elektromosságban jártas szaki tud majd segíteni: a kalibrálást. Nem tudom, ez mennyire segít, mennyire nem, a neten találtak alapján finomvegyes a válasz…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése