2010. július 29., csütörtök

Blogspot blog

Összehasonlítva az előző cikkemben szereplő blog-szolgáltatással, csak egy pár gondolat, erről az blogról.

Kapásból, ami nem tetszik, hogy nem találtam még arra megoldást, hogy a Word-ben szerkesztett cikket szépen, egy-az-egyben át tudjam ide másolni. Ugyanis, két fő probléma merült fel:

1. áthozatal után úgy elvesztek a bekezdések, mint a huzat. Kézzel kellett ismét betennem őket, utána kiderült, hogy nem WYSIWYG módon kezelte, tehát túl sok lett, így ismét meg kellett variálnom - HTML kódban. 2010-ben. Copy/Paste után. No comment.

2. nem hozta át a kész, szépen megformázott hivatkozásokat. Ezért itt, helyben, ismét ki kellett alakítsam a linkeket :(

Másik - nem olyan égető, de zavaró - problémám a hozzászólásokhoz kötődik. Mint egyik sorstárs kollégának is jeleztem, amikor valaki létrehozza magának a blog-tárhelyet, arra kell figyelni, hogy a megjegyzések rovata nem teljesen nyitott (nem tud mindenki megjegyzést hozzáfűzni), ezért hiába is vártam volna, hogy bárki is ide írja a hozzászólásait. Ugyanakkor az általam használt Omea Reader nem is tudja beolvasni a hozzászólásokat (van olyan progi, amely olvassa?).

S hogy ne csak panaszkodjak, így hirtelen két dolgot tudnék felsorolni, ami tetszik:

1. néhány dolgot részletesen lehet szabályozni (pl. email-kérés bizonyos esetekben), jobban személyre lehet szabni, mint a Spaces-t. A blog kinézete elég jól variálható, még nem öltötte fel végleges formáját, hiszen ideiglenesnek indult - lehet, hogy végleges lesz? Még eldől...

2. természetesen a statisztikai oldal, mint egyik váltó-okot sem hagyhatom ki. Meg kellett ismerkedjek annak a felépítésével, az eddigi pőre, 1 hetes adatok helyett adatok tömege, igazi statisztikák állnak rendelkezésre. Annyira, hogy még most sem merem állítani, hogy minden részletét ismerem :)

Eddig még nem találtam olyan megoldást, amivel a Spaces-ről át tudnám mozgatni a blogom. A Blogspot tud xml-t kezelni, de állítólag az átjárhatóság még ennek ellenére sincs megoldva - valószínűleg a Spaces hibájából. Ha sikerül áthozni, akkor lehet, hogy itt maradok - főleg, ha jön egy Wave 5 Live :)

2 megjegyzés:

  1. Szia,
    Egyrészt elég jó az alap statisztika is, de ha gondolod, pikk-pakk lehet installni a bloggerbe a Statcounter-t.
    http://www.statcounter.hu
    Nem magyar, de magyar felület is van.
    Én évek óta használom már más oldalaimon.

    -m-

    VálaszTörlés
  2. Igen, elsőre azt telepítettem, nem is néztem, hogy van-e alap statisztika :) Ha lehet használni a Wordpress-nél is, lehet, hogy inkább oda költözöm :)

    VálaszTörlés